Plan- och miljönämnden, Vännäs Kommun, har 2018-02-13 beslutat om granskning gällande detaljplan för Strandpromenaden, förslaget är reviderat efter inkomna synpunkter under samrådstiden.
Det reviderade förslaget ställs nu ut som granskningshandling under perioden 26 februari till 19 mars 2018 och finns tillgängliga på:
- Medborgarhuset, plan- och byggavdelningen
- Biblioteket i Vännäs och Vännäsby
- Samt här nedan under Dokument.
Dokument:
- Plankarta, obs, 4 olika kartor (pdf, öppnas i ny flik)
- Planbeskrivning (pdf, öppnas i ny flik)
- Samrådsredogörelse (pdf, öppnas i ny flik)
-
Inventering av Ävjepilört och översiktlig bedömning av naturvärde (pdf, öppnas i ny flik)
Synpunkter
Eventuella synpunkter på förslaget ska vara skriftliga och inlämnas, tillsammans med namn, adress och telefonnummer
senast 19 mars till:
Vännäs kommun
Plan- och miljönämnden
911 81 Vännäs
Eller via e-post till:
plan.miljonamnden[at]vannas.se
Upplysningar lämnas av:
Eva Lidestav
Tel: 0935-14211
Planprocessen
Plan- och miljönämnden beslutade 2016-11-01 (POM §76) att detaljplan ska upprättas. Detaljplanen bedöms ha ett allmänt intresse varför utökat förfarande tillämpas. Planprocessen regleras i plan- och bygglagens 5:e kapitel (2010:900).
Förfarandets olika steg redovisas nedan:
Kungörelse
Inför samrådet kungörs förslaget till detaljplan i ortstidning och genom anslag på kommunens anslagstavla. Kungörelsen ska innehålla information om var förslaget hålls tillgängligt, vilket område som avses, om detaljplanen avviker frånöversiktsplanen, hur lång samrådstiden är och att den som vill lämna synpunkter på förslaget kan göra det under samrådstiden, samt till vem synpunkter lämnas.
Samråd
Samrådet syftar till att samla in information, önskemål och synpunkter som berör planförslaget i ett tidigt skede av detaljplanearbetet. Dialog förs med länsstyrelsen, berörda myndigheter och kommuner, kända sakägare och boende, föreningar, allmänhet med flera. Syftet med samrådet är att förbättra beslutsunderlaget och att ge möjlighet till insyn och påverkan.
Samrådsredogörelse
Efter samrådet sammanställs inkomna synpunkter tillsammans med kommunens förslag till revideringar i en samrådsredogörelse. Handlingarna revideras om det bedöms vara relevant. Samrådsredogörelsen ingår inte formellt i processen, men bedöms öka tydligheten inför granskningen.
Underrättelse och granskning
Innan planen antas ska kommunen låta förslaget till detaljplan granskas under 3 veckor. Inför granskningen ska kommunen underrätta de som berörs av förslaget, exempelvis sakägare, boende och övriga som har yttrat sig under samrådet om förslaget till detaljplan. Den som vill lämna synpunkter på förslaget ska göra detta skriftligen. Efter granskningen kan kommunen endast göra mindre ändringar av planförslaget. Om förslaget ändras väsentligt efter granskningen ska en ny granskning genomföras.
Granskningsutlåtande
Efter granskningstiden sammanställs inkomna synpunkter tillsammans med kommunens förslag till revideringar i ett granskningsutlåtande. Även synpunkterna från samrådet ska inkluderas i granskningsutlåtandet om dessa inte sammanställts tidigare. Handlingarna revideras då det bedöms vara relevant.
Antagande
Detaljplanen antas av kommunfullmäktige.
Laga kraft
Om inget överklagande inkommit 3 veckor efter antagandet vinner detaljplanen laga kraft. Bygglov med mera kan därefter medges.
Planprocessen (aktuellt steg i processen redovisas med rött)
Detaljplanen tas fram i enlighet med Boverkets allmänna råd (BFS 2014:5) om planbestämmelser för detaljplan.