
Det fortsätter att komma många asylsökande till Sverige. De senaste sju dagarna har 7 221 personer sökt asyl i Sverige (24 september). Västerbottens län berörs av strömmarna av människor in i Europa och Sverige. Förutom de asylsökande så passerar ett stort antal så kallade transiterande personer/flyktingar länet på genomresa i Sverige till annat land.
Länsstyrelsen i Västerbotten har, som ett led i förberedelserna inför ett tänkbart scenario med ett stort antal asylsökande i Västerbotten, sammanställt en inventering av tillfälliga boenden i länet. I ett första skede omfattade inventeringen Umeåregionens kommuner samt Skellefteå kommun. Totalt i Västerbottens läns kustkommuner har 860 tillfälliga boendeplatser rapporterats in till Länsstyrelsen. Tillfälliga boendeplatser som på begäran från Migrationsverket kan användas vid ett akut behov av boenden. Arbetet med inventering av bostäder fortsätter. Länsstyrelsen har kontaktat länets övriga kommuner och bett dem att inventera på samma sätt som Umeåregionen och Skellefteå gjort tidigare.
Vad innebär det att vara asylsökande?
En person som är asylsökande har lämnat sitt hemland och rest till Sverige och sedan lämnat in en ansökan om asyl till migrationsverket. Under den tid det tar för migrationsverket att handlägga ansökan och fatta beslut är personen asylsökande. Ansökan kan sedan bli beviljad eller avslagen. Asylsökande som får sin ansökan beviljad får uppehållstillstånd och får stanna i Sverige.
Asylsökande personer är migrationsverkets ansvar. De ansvarar även för att ordna boende till de asylsökande som är i behov av det. Under tiden som personen väntar på beslut (är asylsökande) har denne rätt till dagsersättning från migrationsverket. Ersättningens omfattning varierar utifrån vad som ingår i boendet (ibland ingår mat i boendet och ibland gör det inte det). Ersättningen ska räcka till kläder, skor, sjukvård, medicin, tandvård, hygienartiklar samt andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter samt mat om detta inte ingår i boendet.
Asylsökande har inte rätt till bistånd enligt 4kap. 1§SoL (försörjningsstöd). Asylsökande har heller inte rätt till bistånd för bostadskostnader utan även detta är migrationsverkets ansvar.
Asylsökande vuxna
Asylsökande vuxna har rätt till akut sjukvård, akut tandvård samt sådan vård som inte kan vänta. Ex en diabetiker kan inte vänta på att få insulin. Asylsökande har inte rätt till att gå SFI. Asylsökande saknar personnummer. Asylsökande som får sin ansökan om asyl beviljad får uppehållstillstånd.
Asylsökande barn med vårdnadshavare
Asylsökande barn har rätt till samma sjukvård och tandvård som alla andra barn i Sverige, kostnadsfritt. Kommunen ansvarar för att asylsökande barn som bor i kommunen får gå i skolan på samma villkor som alla andra barn i kommunen. Rätten till skola för asylsökande barn inkluderar förskola, grundskola (from höstterminen det år barnet fyller 6 år) samt gymnasiet. Om en person har fyllt 18 år har denne även rätt att avsluta en påbörjad utbildning (gå klart gymnasiet). Asylsökande barn bör få starta sin skolgång senast en månad efter att barnet har anlänt till Sverige, eller så snart som möjligt utifrån vad som är lämpligt utifrån barnets personliga förhållanden.
Ensamkommande barn och ungdomar
Barn och ungdomar som kommer till Sverige utan vårdnadshavare/förälder och söker asyl är så kallade ensamkommande barn och där gäller en annan ansvarsfördelning och ett annat regelverk. När det gäller ensamkommande barn ansvarar kommunen bland annat för att utreda och fatta beslut om placering (det vill säga boende för barnet), utse god man och erbjuda skolgång.
Ansvar och roller
Migrationsverket ansvarar för asylsökningar
Migrationsverket ansvarar för att registrera asylsökande och att utreda asylansökningar. De ordnar även mat och boende för de asylsökande som inte kan ordna det själva.
Länsstyrelsen har en samordningsroll
Länsstyrelsen arbetar för att stödja och underlätta samverkan mellan länets kommuner och berörda myndigheter inom länet, samt med att samordna information till allmänhet och media.
Kommunerna ansvarar för ensamkommande flyktingbarn
Kommunerna har en central roll på flera områden. De har ansvaret för ensamkommande flyktingbarn (barn som kommer utan vårdnadshavare) och ett ansvar för mottagande av nyanlända som har fått uppehållstillstånd.
Polisen ansvarar för den illegala invandringen
De personer som vistas i Sverige illegalt faller under polisens ansvarsområde.
Mer information
Mer information om bland annat asylsökande, asylprocessen och ensamkommande barn finns på migrationsverkets hemsida, www.migrationsverket.se
Mer information om kommunernas och Länsstyrelsens ansvar hittar du på Länsstyrelsen Västerbottens hemsida,
www.lansstyrelsen.se/vasterbotten