Fredag 9 september kl. 15.00 bjuder Vännäs kommun in till ett öppet möte om de kooperativa hyresrätter som planeras inom Älvdalaområdet i Vännäs med vacker utsikt över Umeälven.
Mötet handlar om hur arbetet ser ut i nuläget samt vad som ska utredas och beslutas om under hösten.
Tidpunkt: Fredag 9 september kl 15.00
Plats: Medborgarhuset – Festsalen
Kooperativa hyresrätter:
Kooperativa hyresrätter är en upplåtelseform mellan hyresrätt och bostadsrätt. Den insats som betalas vid inflyttning återfås vid avflyttning.
Svensk biblioteksförening har de senaste elva åren publicerat statistik över folkbibliotekens verksamhet på kommun- och länsnivå. I Vännäs kommun lånas totalt sett flest böcker i hela landet. Här lånas ca 14 böcker per invånare.
I Västerbottens län finns de två kommuner som lånar ut mest böcker i landet. I Vännäs lånas totalt sett flest böcker i hela landet. Här lånas ca 14 böcker per invånare. I Dorotea lånas det flest barnböcker i hela Sverige. 2015 lånade barnen i genomsnitt över 35 barnböcker per person. Det är dubbelt så många som rikssnittet på ca 15 barnböcker per barn. Flest besök av kommunerna i Västerbottens län har Bjurholms bibliotek som i snitt besöks ca 13 gånger av sina invånare.
Årets statistikrapport för folkbiblioteken visar att svenskarna uppskattar bibliotekens utbud. Länets mest aktiva biblioteksbesökare finns i Bjurholm som besöker kommunens bibliotek 12,66 gånger per år, tätt följt av Malå där invånarna gör 11,06 besök per år. Detta är klart högre än riksgenomsnittet på 6,36 besök.
De flitigaste låntagarna i hela Sverige finns i Vännäs där invånarna i snitt lånar 14,35 böcker om året, vilket kan jämföras med rikssnittet på 6,33 böcker om året.
Här kan du läsa tredje numret av kommuntidningen Här&Nu i webbversion. I detta nummer kan du läsa om projektet med laddstationer för elbilar i Västerbotten, idrotten i Vännäs kommun, hur det går med vägen förbi Mariakapellet och mycket mer.
SEE står för: Social, Ekonomisk och Ekologisk utveckling. Hållbarhetsveckan handlar om att stärka aktörer som satsar hållbart, ge möjligheter att nätverka och marknadsföra sig i ett större sammanhang, samt att sprida information och goda exempel för att utveckla hållbarhetsarbetet i länet. Målet är att Västerbotten ska bli Sveriges hållbaraste län år 2020.
Måndag 19/9
Kom och prata hållbar utveckling med oss!
I Vindelälvsdalen pågår ett arbete för att skapa ett biosfärområde. Området kallas för Vindelälven-Juhtatdahka och sträcker sig ända från fjällen ut till kusten. Området berör dig som bor här, dig som hälsar på, djuren och naturen - oss alla helt enkelt. Det är det ett biosfärområde handlar om, en hållbar framtid för oss och kommande generationer.
Ta chansen att få gehör för dina idéer, att ställa frågor eller att bara samtala om allt från naturbete till biosfärarbete. På plats finns Johanna från Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur, Maud, Stellan, Kristina och Per från Vännässjöns Naturbete. Vi bjuder på kaffe, saft och lokalproducerad korv. Välkomna!
Grupper större än 8 personer får gärna föranmäla sig så att det finns tillräckligt med saft och korv. Föranmälan görs till
johanna@vindelalven.se
Tisdag 20/9
Sortera eller inte?
Inger Olofsson, renhållningschef i Vännäs kommun informerar om utsortering av hushållsavfall med fokus på matavfall. Vi bjuder på fika. Välkomna!
Tid: 19:00-21:00
Plats: Ö Järnvägsgatan, Vännäs
Arrangör: Centerpartiet Vännäs
Onsdag 21/9
GodMorgon - socialt företagande
Frukostträff med intressanta morgontalare, denna morgon med Roger Filipsson från Coompanion, samt Thomas Åberg från Convoy de kommer att tala om socialt företagande samt egenanställning.
Tid: 7:30-09:00
Plats: Hotel Vännäs, Vegagatan 1, Vännäs
Arrangör: Projektet; Stödstruktur socialt företagande
Medarrangörer: samordningsförbundet, arbetsförmedlingen, Umeå och Vännäs Kommun http://www.socialtforetagande.eu/
Politik - mer än surdeg
Ibland liknas politik vid surdeg. Det kan vara något helt annat! Kom och gör råg- och vetesurdeg med oss. Ta med några glasburkar så får du med dig surdeg hem! Vi bjuder på surdegsbröd!
Tid: 19:00-21:00
Plats: ABF, Kommendörsgatan 4, Vännäs
Arrangör: Socialdemokraterna i Vännäs och ABF Vännäs
Torsdag 22/9:
Retrokväll med modevisning på Returcentrum i Vännäsby
Kl 18.00-21.00 arrangerar Returcentrum retrokväll med bland annat modevisning, 50% Rea på det mesta i butiken, musikunderhållning med mera.
Varmt välkomna!
En kväll för hållbar konsumtion
Modevisning - Retrokläder Utställning - Återbruk
Information och försäljning av Fairtradeprodukter
Underhållning och vi bjuder på kaffe och kaka.
Tid: 18:30-21:00
Plats: Medborgarhuset Vännäs, Festsalen
Arrangör: ABF Umeåregionen/Vännäs, Vännäs Tur & Retur och Vännäs kommun.
Fairtrade-fika på Ikaros
På torsdag kväll ordnas fairtrade-fika på fritidsgården. Under hela veckan kommer information om fairtrade ges och det kommer vara försäljning av fairtrade-produkter.
Lördag 24/9
Hållbarhetstorg i Tväråbäck
Hållbarhetstorg i byarnas hus, Tväråbäck. Lokala matprodukter, hantverk, loppisbord, bokbytarbord mm. Café med hembakat fikabröd. Tipsrunda om mat & miljö med vinster från jordkällaren.
Gudstjänst om skapelse och hållbarhet
Välkommen på en gudstjänst där den kristna tron presenteras utifrån frågor om miljö och hållbarhet. David Wiljebrand, doktorand i bibelvetenskap vid Umeå Universitet predikar.
Familjedag med Scouterna
Samling 11.00 vid parkeringen. HELA familjen är välkommen! Medtag lunch/fika! Det kommer att finnas möjlighet att grilla på öppen eld. Kom och njut i skogen och testa lite av det vi gör på Scouterna!
Tid: 11:00-14:00
Plats: Stora Stenens friluftsområde, Överboda
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan och Vännäsby Scoutkår
Torsdagen den 22 september kl. 07.30-09.30 bjuder Vännäs kommun in till dialogfrukost, näringsliv. Dialogfrukost är en mötesplats för alla företagare i Vännäs, politiker och medarbetare på Vännäs kommun i syfte att ha ett bra företagsklimat.
Svenskt Näringslivs företagsklimatmätning
Hur har det gått för Vännäs i 2016 års mätning?
Matilda Henningsson, svenskt Näringsliv
Information från Vännäs Kommun om:
Kommunchefsuppdrag
Parkeringsutredning Vännäs centrum
Praktikplatser
Kollektivtrafik
Övriga frågor
Tid: Torsdagen den 22 sept. 07.30 – 09.30 OBS! förlängd tid!
Plats: Hotel Vännäs
Varmt Välkomna, Vännäs Kommun bjuder på frukost.
Kontakt
Christin Westman, näringslivsutvecklare christin.westman@vannas.se
Tel: 0935-14143, 070-38918 54
Östen Berglunds ungdomsstiftelse ska årligen dela ut avkastningen av stiftelsekapitalet till fritids- eller kulturverksamhet för barn och ungdomar under 20 år.
Mottagare kan vara enskild under 20 år, grupp av enskilda under 20 år eller förening som har, eller planerar att starta verksamhet för barn och ungdomar under 20 år. Ansökningsperioden under 2016 är 1 september till och med 31 oktober. Ansökan lämnas in digitalt och innefattar projektbeskrivning samt en ekonomisk kalkyl. Mer information om stiftelsen finns på: vannas.se/ungdomsstiftelse
Kontakta ungdoms- och fritidsavdelningen vid frågor
Under vecka 38 bjuds alla barn födda 2011, 2012 och 2013 på en föreställning av Cirkus TuT genom kulturrådets projekt Skapande förskola. Under veckan får barnen se föreställningen tillsammans med sin förskola.
Vännäs Kommun är del av pilotprojektet Skapande förskola under 2016/ 2017, vilket innebär att förskolebarnen får ta del av några av landets mest etablerade grupper inom scenkonst.
Föreställning för allmänheten
Föreställningen heter
Vem är starkast?
och spelas på Medborgarhuset i Vännäs.
Lördag 24 september kl. 13.00 kan barn, tillsammans med en vuxen, få ta del av föreställningen en gång till. Givetvis är allt gratis men det finns ett max antal på 100 personer till föreställningen.
21 september mellan kl. 12.00-19.00 öppnar vi Medborgarhuset i Vännäs för er som vill gifta er borgerligt utan förbokning! borgerlig vigsel sker utan religiösa inslag.
Att tänka på
Ni behöver giltig hindersprövning (läs mer på
www.skv.se) samt legitimation. Vigseln är kostnadsfri.
Självklart kan borgerlig vigsel ordnas på andra datum och andra platser. Har du frågor m borgerlig vigsel, kontakta Susanna Siljetun, tel. 0935-141 11.
Välkommen till vår välbesökta frukostträff i raden av återkommande månadsträffar inom ämnet socialt företagande. Vi bjuder in er som idag driver sociala företag likväl som alla er andra som på olika sätt är intresserade av eller på annat vis vill medverka till en positiv utveckling av socialt företagande. Vår avsikt är att bidra till en kreativ nätverksarena för socialt entreprenörskap med olika aktörer.
Vi mixar intressanta korta föredrag med en enkel frukost och nätverkande. Föranmälan krävs.
Tid: Onsdag den 21 september kl. 07.30-08.45
Plats: Hotell Vännäs
MorgonTalare: Morgontalare på GodMorgon den 21 september i Vännäs är Roger Filipsson, verksamhetsledare på Coompanion och Thomas Åberg, verksamhetsledare på Convoy.
Roger och Coompanion kan stötta dig/er som önskar starta sociala företag tillsammans och berättar om möjligheter och affärsutveckling inom detta område. Thomas kommer bland annat att berätta om hur du som har en idé eller kompetens och vill ta uppdrag kan genom Convoy bedriva en verksamhet på ett enklare sätt genom egenanställning.
Vi lovar en inspirerande GodMorgon och en härlig nätverksarena. Varmt Välkommen!
På söndag genomförs löpartävlingen ICA-milen med start och mål vid ICA i Vännäs. Ö Järnvägsgatan stängs av mellan Umevägen och Vegagatan. Delar av väg 92 kommer att sänka hastigheten till 50 km/tim.
Länsstyrelsen har beslutat om lokala trafikföreskrifter ang. detta.
Under torsdag och fredag 22-23 september kommer Vännäs Fastigheter, genom entreprenören JSB AB, att börja arbetet med att påla inför uppförandet av ett flerbostadshus vid Liljas väg.
Pålningsarbetet kommer att pågå under vecka 38 och 39. Arbetet kommer att innebära en del störande ljud i området.
Om du har frågor kring bygget, kontakta:
Per Lundqvist
VD Vännäs fastigheter AB
tel: 072-519 44 91 per.lundqvist@vannas.se
Ansök till Vårdvux på Liljaskolan i Vännäs med kursstart januari 2017.
Vårdvux
Utbildningen inom vårdvux på Liljaskolan omfattar cirka tre terminers studier. Målet är att den studerande efter godkänd utbildning ska ha behörighet att jobba som undersköterska på sjukhus, inom hemsjukvård och hemtjänst. Behörigheten gäller också arbete inom psykiatrin som boendehandledare, samt inom handikappomsorgen.
Vännäs Fastigheter AB har sålt fastigheten Gärdet 7 vid Företagsvägen 3 i Vännäsby till det lokala grossistföretaget Payback AB. Planerad överlåtelsedag är den 1 juli 2017. Fastigheten kommer att bli köparens huvudkontor och lagerlokal. I dagsläget hyrs lokalen av Returcentrum, Vännäs kommun.
I och med affären kommer den kommunala verksamheten Returcentrum att flytta in i Vännäs Fastigheters kommersiella lokal vid Företagsvägen 15 i Vännäsby. Flytten är planerad att ske under våren 2017.
- Vårt uppdrag är att ge det lokala näringslivet bra förutsättningar för att utvecklas. Payback AB har haft en imponerande expansion och de behöver större konkurrenskraftiga lokaler. Vi är väldigt glada att företaget vill fortsätta att utvecklas inom kommunen och denna affär blir lyckad för alla parter. Vännäs Fastigheters fokusområde är expansion av privatbostäder varför det kapital som frigörs vid försäljningen kommer att satsas i nya privatbostäder, säger Per Lundqvist, VD för Vännäs Fastigheter AB.
- Vi ser stora möjligheter och utvecklingspotential inom vår nisch. Vi har dels en växande marknad i Sverige, dels en ny marknad inom våra nordiska grannländer samt USA som ökat kraftigt under våren. För att vi ska kunna utveckla företaget med fler anställda, utökat varulager samt installera en automatiserad förpackningslina är behovet stort på större ytor, vilket den nya fastigheten Gärdet 7 har på ca 2 000 kvm. Vi är glada för att kommunen varit tillmötesgående i vårt behov av lokal då det medför att kommunal verksamhet flyttar till andra lokaler, säger Robin Granberg, VD för Payback AB.
- Arbetsmarknadsenheten i Vännäs kommun bedriver bland annat verksamheten Returcentrum i Vännäsby. Vi har som mål att öka inkluderingen i samhället för kommunens medborgare, ökat antalet självförsörjande individer i Vännäs kommun samt vara delaktiga i att tillgodose Vännäs kommuns arbetskraftsförsörjning. Detta sker vid Returcentrums verksamhet genom ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Returcentrums nuvarande lokal är inte optimalt anpassad utifrån den verksamhet vi bedriver. Vi ser därför framemot att få tillgång till andra lokaler som bättre anpassas utifrån verksamheten, säger Karolina Johansson, kommunchef för Vännäs kommun.
Vännäs kommun gör en otrolig förbättring av sin placering i Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet i de svenska kommunerna. Från plats 216 till plats 109 gör oss till årets klättrare i länet och i Sverige. Ett strålande resultat som bygger på gemensamt målmedvetet arbete mellan kommun och företagen.
Kommunens plats i mätningen var i fjol 216 men har nu förbättrats till plats 109. Detta är en förbättring med 107 platser - ett fantastiskt resultat. Det sammanfattande omdömet från Vännäs företag ligger nu 3.52 vilket också det är en förbättring från fjolårets 3.2 på den 6-gradiga skalan. Det innebär att kommunen nu ligger 0.3 enheter över genomsnittet i Sverige. Detta är ett resultat som företagen och kommunen åstadkommit tillsammans.
- Jag känner mig glad och stolt över det resultat vi åstadkommit men vi kommer fortsätta vårt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderling, S. Än är vi inte nöjda. Det här är inte en engångsökning utan det här bygger på ett långsiktigt arbete med att förbättra vårt näringslivsklimat. Vi kommer sätta nya mål och fortsätta vårt förbättringsarbete.
De områden som företagen ger allra bäst betyg på är Tele- och IT-nät, samt allmänhetens attityder till företagande. Vännäs kommun har tillsammans med näringslivet arbetat aktivt med att förbättra attityderna till företagande på olika sätt. Det har bland annat handlat om att lyfta det som händer i Vännäs, vara stolta och stärka varandra genom gemensamma projket och arrangemang. Detta börjar nu ge resultat och i årets undersökning har attityderna till företagande höjts sammantaget hos skola, politiker, tjänstemän och från medias sida.
- Vi får mycket positiv respons från vår omgivning, säger Johan Söderling. Andra märker att det händer mycket och att det finns en positiv anda i kommunen. Satsningar på ex nya bostäder, nya etableringar osv. Vännäs blir en allt bättre kommun att leva och verka i för medborgare och företagare.
- Vi har en medveten och tydlig strategi för att förbättra kommunens näringslivsklimat och visa för befintliga och potentiella företag att de är otroligt viktiga i Vännäs utveckling, säger Karolina Johansson, kommunchef.. Vi är många som jobbar med detta och det fortsätter vi med. Inom kommunens organisation ska vi fortsätta att förenkla och underlätta för företagande.
Fjolårets undersökning visade att företagen upplevde att kommunens service till företagen var låg. Detta område har därför varit en prioriterad fråga för kommunens arbete och visar nu en ökning från 3,0 till 3,4 på skalan.
De områden som företagen betygsätter lägst enligt mätningen är tillgång till relevant kompetens och området upphandling. Betygen har dock stärkts och ligger nu på en godtagbar nivå, men är liksom förra året de områden som behöver utvecklas ännu mer. Där är skolan och utbildning viktiga att lyfta fram. Liljaskolan har en viktig roll för att fånga upp näringslivets behov av kompetens och tillhandahålla utbildningar. Vegaskolan, Myrans förskola med nybyggda lokaler med utökade dagisplatser är viktiga bitar. Vännäs Fastigheters bostadsbyggande samt andra privata aktörer som bygger i Vännäs bidrar också till att attrahera människor till Vännäs.
- Att fortsätta lyfta Vännäs som attraktiv boendeort är viktigt för företagens möjligheter att rekrytera och behålla kompetent personal. Genom att fortsätta jobba hårt med dialog, information och marknadsföring vill vi bidra till att stärka detta, säger Christin Westman, näringslivsutvecklare. För att förbättra betygen gällande upphandling behöver vi bli tydligare. Vi vill nu tillsammans med företagen i de nätverk som finns göra en plan för att förbättra oss.
Vem tycker du ska få Vännäs kommuns kulturstipendium 2016? Barn- och utbildningsnämnden i Vännäs vill genom kulturstipendiet stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendiet på 8000 kr delas ut årligen till personer eller grupper som är eller har varit bosatta inom Vännäs kommun eller på annat sätt har nära anknytning till kommunen.
Obs, förlängd nomineringstid. Senast den 10 oktober ska förslagen ha inkommit till barn- och utbildningsförvaltningen.
Förslag på stipendiat tillsammans med en motivering skickas till: Barn- och utbildningsförvaltningen
911 81 Vännäs
Märk kuvertet ”Kulturstipendium”.
Under hösten är det dags att nominera årets föreningsstipendiat. 2015 års stipendiat var Per Borg som är verksam i Vännäs bågskytteförening.
Passa på att nominera en stipendiat som du tycker har gjort något bra i er förening.
Nomineringen med en motivering skickas till Vännäs kommun senast 1 oktober.
Skicka din ansökan till Vännäs kommuns epostlåda eller till:
Vännäs kommun
Kommunstyrelsen
911 81 Vännäs
märk kuvertet eller e-posten med "föreningsstipendium"