
Kl. 11.00 börjar Kommunfullmäktiges sammanträde. Följ sammanträdet live här på webben.
<%@Register tagprefix="UC1" src="~/Admin/Delade resurser/Användarkontroller/EmbedMovie.ascx" tagname="EmbedMovie"%>
Kl. 11.00 börjar Kommunfullmäktiges sammanträde. Följ sammanträdet live här på webben.
<%@Register tagprefix="UC1" src="~/Admin/Delade resurser/Användarkontroller/EmbedMovie.ascx" tagname="EmbedMovie"%>
Idag skickas det andra numret av kommuntidningen Här&Nu ut till alla hushåll i kommunen. I detta nummer hittar du bland annat en evenemangskalender för sommaren, tips på nya aktiviteter i kommunen och en artikel om våra yngsta miljöhjältar som räddar Vännäs från skräpet.
Läs tidningen i PDF-format här (öppnas i ny flik)
Här hittar du tidigare nummer av kommuntidningen Här&Nu (länk till webbsida)
På grund av nytt läckage är det fortsatta störningar i fjärrvärmeleveransen från Solör Bioenergi i Vännäs inre delar.
Terrängkörning med fyrhjuling eller annat fordon leder ofta till skador på mark och växter. Motordrivna fordon i naturen kan även störa djur och människor.
Att köra i terräng leder ofta till skador på mark och växter. Djupa körspår i våtmarker kan bli till diken som leder undan vattnet. Marken blir torrare och växter och djur som tidigare trivts där blir färre. På kalfjället och lavklädda marker syns skador länge eftersom det tar lång tid för växterna att komma tillbaka. I vattendrag kan sönderkörda bottnar och grumling i vattnet skada vattenlevande växter och djur.
Bullret från fyrhjulingen stör djuren. Det är extra känsligt när djuren har nyfödda ungar. Den människa som söker lugn och ro i naturen kan också känna sig störd när tystnaden bryts.
Det har skett en ökning av markskador, bland annat kring stugor och fiskevatten som inte ligger vid väg. Denna körning är förbjuden såvida man inte har sökt och beviljats dispens. Att inte enkelt kunna ta sig till sin stuga eller sitt fiskevatten kan kännas besvärligt men förbudet finns där för att vi inte ska skada naturen.
Förbudet mot terrängkörning på barmark gäller även den som äger marken eftersom lagstiftningen har kommit till för att skydda naturen. Reglerna för terrängkörning finns i terrängkörningslagen och terrängkörningsförordningen
Det är förbjudet att köra med motordrivet fordon i terräng på barmark. Motordrivna fordon är alla slags fordon som drivs med motor till exempel bilar, motorcyklar, fyrhjulingar, mopeder, snöskotrar, traktorer och andra motorredskap. Det gäller även om dessa fordon drivs med el.
All naturmark utanför vägar, till exempel skogsmark, kalfjäll, våtmarker, stränder, hedar, parker, åkrar och ängar räknas som terräng. Det gäller även stigar, vandringsleder, motionsspår och leder eller som skapats i terrängen vid till exempel skogsbruk. Det behövs inga förbudsskyltar för att förbudet mot terrängkörning ska gälla.
Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida (länk till naturvardsverket.se)
Många företag som i dag är stora arbetsgivare och motorer i samhällsekonomin har en gång varit små. Det är ett stort steg att anställa sin första person och kostnaden gör att många tvekar. Regeringen har därför infört ett Växa-stöd för enskilda näringsidkare som vill anställa sin första medarbetare. Sedan 1 januari i år gäller stödet även vissa aktiebolag och handelsbolag. Cirka 40 000 företag beräknas ha intresse av stödet.
Det så kallade Växa-stödet infördes den 1 januari 2017 för enskilda näringsidkare. Genom att sänka arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift för den första medarbetaren skulle det bli enklare för företagare att anställa.
Nu har regeringen utökat stödet till att även omfatta handelsbolag med högst två ägare samt aktiebolag utan anställda, alternativt med en anställd som också är delägare eller närstående till delägare. De nya reglerna gäller sedan 1 januari 2018, men även anställningar som påbörjades mellan 1 april och 31 december 2017 har rätt till stödet.
Arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift sänks från 31,42 procent till 10,21 procent för den första anställda medarbetaren. Därmed är det endast ålderspensionsavgiften som ska betalas. Stödet innebär att en företagare som betalar en månadslön på 25 000 kronor eller mer till den anställde minskar lönekostnaden med 5 303 kronor i månaden. Totalt minskas lönekostnaden för det året med ca 63 600 kronor.
Är månadslönen 15 000 kronor minskar lönekostnaden med 3 182 kronor i månaden. Totalt minskas lönekostnaden med ca 38 200 kronor det året.
Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka. Stödet gäller under högst tolv månader och kommer att gälla mellan 2018–2021.
Uppskattningsvis är i dag cirka 40 000 företagare en potentiell målgrupp för stödet. Av dem förväntas en del vara nya enmansföretag som startar och som kommer att anställa under åren 2018–2021 då Växa-stödet är i kraft.
Länkar:
Skatteverket:
https://bit.ly/2vK8jch
Verksamt.se
https://bit.ly/2HXckMX
Regeringen.se
https://bit.ly/2Htx2TM
Produktion: Näringsdepartementet
Tel: 08-405 10 00
webbplats:
www.regeringen.se
Detaljplanen för strandpromenaden i Vännäs och Vännäsby antogs av kommunfullmäktige den 11 juni 2018. Syftet med den är att få en samlad bild över hur området ska användas och vilka åtgärder som får utföras efter sträckan. Förslaget kommer bland annat möjliggöra för föreningar att lägga ut gemensamma bryggor i älven.
Vattenområdet efter vallen i Vännäsby undantogs från antagandet för eftersom definitionen på vad som kan vara en åverkan på vallen kommer att utredas vidare innan man kan besluta om vad som kan tillåtas efter vallen.
Här finns kommunfullmäktiges beslut och den antagna detaljplanen. Dokumenten öppnas som PDF:
Läs mer om arbetet med kommunens planarbete och strandpromenaden på www.vannas.se/strandpromenaden
Vill du och din verksamhet marknadsföra Vännäs lite extra till dina kunder/besökare? Nu finns en pinfärsk Vännäskarta att hämta och dela ut. Även Visitumeas besöksguide med mera finns i lager.
Hämta gärna kartor till din verksamhet senast fredag 6 juli v. 27.
För dig som är privatperson och gärna vill ha en karta över Vännäs/sevärdheter så finns kartor just nu att hämta på:
Du kan även hämta kartan som PDF via denna länk (PDF, öppnas i ny flik)
Kontakta:
Malin Karlsson
Turismutvecklare
E-post: malin.karlsson2[at]vannas.se
Tel: 0935-141 04
Sommarmusikanterna består av skolungdomar som feriejobbar som musikanter under två veckor i sommar. De spelar även bland annat på kommunens äldreboenden, förskolor, och på Vännäsdagarna i Vännäs. Se programmet nedan.
På bilden: Oskar Vikström Palonen, Amadeus Wedberg, Noah Jonsson, Björn Eriksson, Lovis Forsgren, Emmy Holmberg, Molly Elstig, Ida Eriksson. Saknas på bild, Nils Nyman. Foto: Stephan Nord.
6-8 juli är det dags för Vännäsdagarna. Njut av musikunderhållning, tivoli, dansbana och marknad ända från morgonen till sent på natten.
Vännäsdagarna invigs 6 juli kl. 12.45 vid stora scenen i Oscarsparken. Missa inte uppstarten av arrangemanget med invigningstal och underhållning av bland annat Klajdi Dedej tillsammans med Lennart Ljungkvist Entertainment Orchestra.
Hela arrangemanget Vännäsdagarna är kostnadsfritt för besökarna.
Programmet hittar du på www.vannasdagarna.se (länk till webbsida, öppnas i ny flik). Webbsidan uppdateras löpande.
Klicka på kartan eller denna länk för att öppna den i större PDFversion.
Under Vännäsdagarna fredag 6 juli kl 06.00 t.o.m. söndag 8 juli kl 20.00 gäller ändrade körvägar för bussarna till och från Vännäs.
Linje 14 och 15: Bussarna kör till/från Resecentrum via Thulegatan – Långgatan – Umevägen (och tvärtom). Det innebär att bussturer mot Umeå som startar på Vännäs C inte passerar hållplatsen vid Umevägen 4 under helgen.
Linje 63: Påverkas inte.
Vid frågor om busstrafiken, vänligen kontakta Länstrafikens reseinfo: 0771 – 100 110, eller se www.tabussen.nu
Våren är kommen och många passar på att rensa hemma. Är du en av dem? Returcentrum tar emot möbler, husgeråd, kläder med mera, för återbruk. Saker som lämnas ska vara hela och rena.
Saker kan lämnas i butiken på Företagsvägen 15 i Vännäsby under våra öppettider, måndag till fredag kl. 9.00-17.00. På vardagskvällar finns möjlighet att lämna i en öppen container på baksidan av huset. Från 1 maj kommer containern vara låst på helgtid.
Starrbergets Återvinningscentral samarbetar med Returcentrum. Du kan även lämna saker för återbruk till ÅVC'n som ska till Returcentrum.
Har du saker du vill lämna till Returcentrum, men har inte själv möjlighet att transportera dem? Ring Returcentrum för bedömning, 0935-144 00.
Saker hämtas i Vännäs tätort på tisdagar och övriga delar av kommunen på torsdagar.
Den 1 november 2019 ska 18 lägenheter i centrala Vännäs stå färdiga för inflyttning enligt ett avtal tecknat mellan Vännäs Fastigheter AB och Älvdala Byggemenskap kooperativa hyresrättsförening. Lägenheterna kommer vara kooperativa hyresrätter, ett mellanting av traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Projektkostnaden beräknas till 37 MSEK.
- Efter sex månaders intensiva förhandlingar känns det fantastiskt att vi äntligen är överens och har ett 15 årigt blockhyresavtal. Vi har vidare fått ett investeringsbidrag om 7,7 MSEK av Länsstyrelsen samt upphandlat en entreprenör som kan infria den kvalitet vi eftersökt. Det är ett styrkebesked att Vännäs nu kan erbjuda ytterligare en upplåtelseform såsom kooperativa hyresrätter, säger Per Lundqvist, vd för Vännäs Fastigheter AB.
Boendet kommer byggas av det nybildade dotterbolaget Älvdala Fastigheter AB, centralt i Vännäs med badrocksavstånd till Umeälven och den vackra strandpromenaden. Tre byggnader ska uppföras, om två plan med vardera sex lägenheter. Samtliga balkonger är inglasade och alla lägenheter har tillgång till hiss.
Rummen har ekparkett och fönsterbänkar i vacker natursten. Badrummen är helkaklade och har kombinerad tvätt- och torktumlare. Köken är utrustade med både induktionshäll och diskmaskin. Samtliga hyresgäster har möjlighet att förhyra carport med tillhörande extraförråd.
Med en kooperativ hyresrätt erlägger föreningens medlem en spekulationsfri upplåtelseavgift vid inflyttning som återfås vid avflyttning. Under hyrestiden ger upplåtelseinsatsen en hyresrabatt om två procentenheter eftersom fastighetsägaren erhåller en lägre finansieringskostnad. Hyresnivåerna i en kooperativ hyresrätt är således lägre än vid en traditionell hyresrätt samt att upplåtelseinsatsen är spekulationsfri till skillnad från en traditionell bostadsrätt. Vännäs Fastigheter AB har ställt ut en garantiutfästelse till föreningen där samtliga hyror och upplåtelseavgifter garanteras i 15 år. Därefter har föreningen byggt upp ett kapital för att stå på egna ben.
I dagsläget har föreningen cirka 30 medlemmar där nio medlemmar har tecknat sig för en lägenhet. Nio lägenheter är fortfarande lediga och föreningen eftersöker medlemmar som vill förhyra de aktuella lägenheterna och flytta in till den 1 november 2019.
Kontakt:
Vännäs Fastigheter AB
Per Lundqvist
Verkställande direktör
per.lundqvist@vannas.se
072-519
072-519
44 91
Älvdala Byggemenskap Kooperativa Hyresrättsförening
Ola Dahlgren
Styrelseledamot
Ola.dahlgren@telia.com
070-298 50 59
Om Vännäs Fastigheter
Vännäs Fastigheter AB är ett fastighetsbolag som är helägt av Vännäs kommun. Vi har fastigheter i Vännäs centralort, Vännäsby samt i Tväråbäck. Vi förvaltar privatbostäder, industribyggnader särskilda boenden samt butiks- eller kontorslokaler. Våra verksamhetsmål är att främja bostadsförsörjningen i kommunen och erbjuda konkurrenskraftiga lokaler till vårt näringsliv.
Fastigheterna ägs av Vännäs Fastigheter AB och utgörs av 16 parhus som styckats av till 32 småhusfastigheter. Bolaget bedömer att försäljningen totalt sett kommer inbringa 25 MSEK.
Vännäs Fastigheter avser sälja småhusfastigheterna allteftersom de blir vakanta där tre fastigheter avser att säljas under innevarande år. Fastigheterna kommer att ha en gemensam värmeanläggning med kulvertsystem som förvaltas av en samfällighetsförening. Varje parhus har en gemensam vatten- och avloppsanläggning som hanteras genom en ägarförvaltning mellan de två berörda delägarna. Småhusfastigheterna har individuella abonnemang för el, renhållning samt vatten och avlopp.
- Vi behöver sälja för att minska bolagets belåning. Vännäs växer vilket skapar framtidstro och utvecklingsmöjligheter. Vi har under de senaste åren färdigställt cirka 80 lägenheter och håller på att uppföra 90 lägenheter, däribland ett äldreboende som beräknas kosta 90 MSEK. Då vi är en mindre aktör behöver vi se över vår skuldbörda, säger Per Lundqvist, vd för Vännäs Fastigheter AB.
På grund av de långa handläggningstiderna vid Lantmäteriet har försäljningen dragit ut på tiden. Sedan januari 2018 har bolaget tilldelats en handläggare vilket snabbat på processen.
Bolaget har även fyra flerbostadshus om 72 lägenheter till försäljning för 55 MSEK.
- Vi har fört långtgående förhandlingar med en spekulant men ingen uppgörelse har nåtts. Vi hoppas på en snabb affär men sitter inte i sjön. Genom ett flerårigt hyresavtal har vi blockuthyrt lägenheterna till Vännäs kommun vilket ger ett kassaflöde om 3 MSEK per år, avslutar Per Lundqvist.
Kontakt:
Vännäs Fastigheter AB
Per Lundqvist
Verkställande direktör
per.lundqvist@vannas.se
072-519 44 91
Vännäs Fastigheter AB är ett fastighetsbolag som är helägt av Vännäs kommun. Vi har fastigheter i Vännäs centralort, Vännäsby samt i Tväråbäck. Vi förvaltar privatbostäder, industribyggnader särskilda boenden samt butiks- eller kontorslokaler. Våra verksamhetsmål är att främja bostadsförsörjningen i kommunen och erbjuda konkurrenskraftiga lokaler till vårt näringsliv.
I sommar kommer vi att ha begränsade öppettider från och med vecka 28, till och med vecka 32. Det gäller datumen 9 juli till och med 10 augusti.
Under denna period är Medborgarhuset öppet från kl. 08.00 till kl.12.00 måndag till fredag. Efter kl.12.00 är Medborgarhuset låst, men det finns personal på plats.
Du som vill träffa någon i personalen på Medborgarhuset efter kl. 12.00 under sommartiden bokar ett möte i förväg.
Kontakt
Karolina Johansson
Kommunchef
Tel: 070-232 14 44
Välkommen!
Nu har Trafikverkets upprustningsarbete av Vännäs stationsområde börjat. Då det rör sig om flera olika arbetsmoment på olika platser i stationsområdet kan avspärrningar och passager komma att flyttas under arbetets gång. Var därför uppmärksam när du rör dig inom stationsområdet och på plattformarna meddelar Trafikverket.
Upprustningen innebär bland annat höjning av mellanplattformen till mellanhög, tillgänglighets och jämlikhetsanpassningar samt restaurering av plattformstaket. Plattformarna i Vännäs har ursprungligen varit låga då de tidigare var anpassade till SJ:s nattåg som inte längre stannar på stationen. Plattformens låga höjd innebär att klivet från pendeltågen ner till plattformen är högt, därför höjdes sidoplattformen mot stationshuset 2015. Nu kommer även mellanplattformen att höjas. Stora delar av stationsområdet ska funktionsanpassas enligt konceptet ”Stationer för alla” för att ge ökad tillgänglighet och jämlikhet. Trafikverket arbetar ständigt för att öka tillgängligheten och skapa en jämlik miljö för alla. Fram till 2021 ska projektet "Stationer för alla" anpassa 150 stationer i Sverige efter beslutade åtgärder.
Renovering av plattformstak
Vid mitten av 1920-talet byggdes en ny plattform med ett fristående tak vid Vännäs station. Stationshuset är förklarat som ett byggnadsminne sedan 1986. Plattformstaket som står på mellanplattformen innefattas dock inte av byggnadsminnet men det är bedömt som en del i kulturmiljön. En byggnadsantikvarisk utredning resulterade i ett beslut om att plattformstaket ska renoveras för att behålla den kulturhistoriska järnvägsmiljön som Vännäs stationsområde innebär.
Taket kommer under sommaren 2018 att demonteras i samband med plattformshöjningen så att det kan restaureras på bästa sätt för att sedan återmonteras. Hösten 2018 planeras alla markarbeten bli färdiga och plattformstaket återmonteras hösten 2019. Trafikverket tackar för överseende med eventuella störningar.
Information om projektet hittar du på:
www.trafikverket.se/vannasplattform
Eldningsförbud råder från och med 2018-07-11 tills annat meddelats. Orsaken är de torra markförhållandena.
Räddningstjänstcheferna i Vännäs, Vindeln, Umeå, Robertsfors, Nordmaling och Bjurholm har idag beslutat om ett omedelbart eldningsförbund. Orsaken är de torra markförhållandena.
Beslutet omfattar eldning med öppen låga samt arbeten som kan ge upphov till gnistbildning.
Undantag gäller för hygges- och naturvårdsbränning som anmäls till SOS Alarm.
Det är tillåtet att elda med kol eller briketter i fasta iordningsställda grillplatser och i utegrillar i egen trädgård.
Vännäs kommun har fått in rapport angående en misstänkt alblomning i Pengsjö. Det är inte bekräftat att det är algblomning.
Trots att det inte är en bekräftad algblomning vill Vännäs kommun uppmärksamma allmänheten på den information som har inkommit.
En vanlig alg är Gonyostomum semen som i folkmun kallas för "gubbslem". Den är inte farlig i sig själv, men när det blir varmt på sommaren så spricker cellerna vid beröring. När du simmar emot dem kan du få en geléaktig hinna på huden. Den kliar om du inte duschar bort den.
En blomning av Gonyostomum semen kan övergå till en massutveckling av en annan art i sjöar — nämligen blågröna bakterier/blågröna alger (t ex Microcystis wesenbergi - "ärgvattenblom", Planktothrix agardhi - "svävtråd" och Anabaena - "nystvattenblom").
Algblomning av den arten bildar blågröna sjok som flyter omkring på sjön och är giftig. När den blommar ska man inte bada. Det är också viktigt att hålla till exempel hundar borta från vattnet.
En del blågröna alger innehåller eller utsöndrar gift som kan ge lättare illamående, hudreaktioner, ögonirritation, svullna läppar, öronvärk, ont i halsen, "hösnuva", feber, huvudvärk och/eller mag-/tarmbesvär med illamående, kräkningar och diarré. Husdjur och vilda djur är de grupper som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker vatten med dessa alger/bakterier kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning.
Miljö- och hälsoskyddsavdelningens provtagningar
Miljö- och hälsoskyddsavdelningen är regelbundet ute och tar prover vid ett antal badplatser. Vattnet vid badplatsen vid Pengsjögården besöktes under vecka 27 med godkänt resultat. Nya prover tas under vecka 30. Det varma vädret innebär dock att resultaten kan ändras snabbt.
Miljö- och hälsoskyddsavdelningen tar regelbundet prover vid;
- Tallbackens camping
- Snålltjärn
- Hjåggsjö
- Pengsjö
Alla provresultat läggs ut på badplatsen.se
Just nu är det stort tryck på 112, men det finns också fler nummer att ringa till. Sveriges nationella informationsnummer 113 13 finns sedan 2013 och är till för att stötta kommuner, landsting och myndigheter att kommunicera med allmänheten vid en kris eller allvarlig händelse.
113 13 är Sveriges informationsnummer vid stora olyckor och kriser. Du kan ringa 113 13 för att både få och lämna information och numret är tillgängligt dygnet runt årets alla dagar. Numret är till för att minska belastningen på nödnumret 112 vid stora händelser.
Några exempel på vad du kan få svar på via 113 13:
Här kan du läsa mer om 113 13 (SOS Alarms hemsida)
113 13 is Sweden’s information number in case of major accidents and crises. You can call 113 13 to both leave and receive verified information, and the service is available 24 hours a day. The national information number is used to reduce the burden on the emergency number 112.
Vi firar genom att välkomna ALLA till öppet hus på Spiran, Kungstensvägen 5 i Vännäsby.
Lördagen den 8:de september kl. 12.00-14.00. Välkomna!
Vid valet den 9 september 2018 väljer du som är röstberättigad representanter till Riksdagen, kommunfullmäktige och till landstingsfullmäktige. Röstkort skickas till alla röstberättigade mellan 16-22 augusti.
På www.vannas.se/val kan du läsa mer om valet, lokaler, förtidsröstning och mycket mer. Samma information skickas hem till alla hushåll i Vännäs kommun.
På www.val.se (Valmyndighetens hemsida) får du mer detaljerad information om hur ett val går till.
Snabblänkar till information på valmyndighetens hemsida:
Här nedan har vi samlat några snabblänkar direkt till information där speciellt du som är förstagångsväljare kan få mer information om hur ett val går till. Länkarna går till valmyndighetens hemsida och öppnas i en ny flik i din webbläsare:
Direkt på www.vannas.se/val hittar du tider och lokaler för förtidsröstning samt tid och lokal för röstning på valdagen.
Vallokalen på valdagen för dig som tillhör distrikt Vännäs centrala ska vara Vännäs gamla hälsocentral vid folktandvården, samlingssalen. På röstkorten står det Vännäs hälsocentral, vilket inte stämmer.
På röstkorten som just nu delas ut inför valen den 9 september har telefonnummer till kommuner och länsstyrelser bytt plats.
Det är korrekta telefonnummer som anges på röstkortet, men de står på fel plats.
Telefonnumret som anges till kommunen är telefonnumret till länsstyrelsen, medan det telefonnummer som anges till länsstyrelsen är telefonnumret till kommunen.
Tryckfelet har ingen betydelse för väljarens rösträtt och röstkortet går att använda som vanligt.
Valmyndigheten beklagar det inträffade.
För frågor om valet i Vännäs kommun kontaktar du valkansliet på tel: 0935-141 45.